În anul 1924, casa unde a copilărit Mihai Eminescu şi care rămăsese nelocuită ani de zile, ajunsese o ruinã. În anul 1934, casa a fost reconstruită pe acelaşi loc, acolo fiind inaugurat în 1940 primul muzeu memorial dedicat marelui poet. Această casă nu respecta structura originalului, astfel încât a fost demolată, fiind reconstruită în anul 1979, după documente originale, o alta, pe vechea fundaţie a casei Eminoviceştilor. În casă se află mobilier - parte original, parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Mama poetului, Raluca Eminovici, a cumpărat cu 250 de galbeni o bisericuţă de familie, care datează din anii '60 ai veacului al XIX-lea de la un anume Murguleţ [1]. Lăcaşul de cult are dimensiuni mici, dar adăposteşte obiecte valoroase. În spatele bisericuţei se află mormintele părinţilor lui Eminescu (Raluca şi Gheorghe Eminovici) şi a doi fraţi ai acestuia (Iorgu şi Nicu).
În curtea casei memoriale a lui Eminescu, se află Casa Papadopol, o casă ţărănească de epocă, în stil moldovenesc, proprietate a ultimului deţinător al moşiei Ipoteşti - doctorul Papadopol. Această casă adăposteşte în prezent Muzeul de etnografie al Centrului Naţional de Studii de la Ipoteşti, fiind un spaţiu adecvat de expunere pentru obiectele provenind din vechile gospodării ţărăneşti.
La 4 kilometri de Memorialul Ipoteşti, se află lacul din pădurea Baisa, sursă de inspiraţie a multor poezii ale lui Mihai Eminescu. (text: Wikipedia)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu