Mănăstirea Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena de pe Movila lui Burcel este o mănăstire ortodoxă din România situată în vârful legendarei movile a lui Burcel pe DN 24 Iaşi-Vaslui, pe teritoriul comunei Micleşti. Ea a fost înfiinţată în anul 1996 prin strădania arhimandritului Ştefan Guşă.
Sculptura interioară a bisericii (străni, iconostase, scaun arhieresc, tetrapoade şi catapeteasmă) a fost realizată în lemn de stejar de o echipă de artişti populari condusă de Ovidiu Ţucă din Vânători Neamţ, iar pictura catapetesmei aparţine profesorului C. Ciubotaru din Târgu Neamţ.
Mergând pe Drumul Naţional Iaşi-Vaslui, după intrarea pe teritoriului judeţului Vaslui, pe partea dreaptă a drumului se află Movila lui Burcel, o formaţiune naturală pitorească, cunoscută pentru legenda despre un ţăran înzestrat cu pământ de către domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt (1457-1504). Legenda spune că prin anul 1498 domnitorul însoţit de alaiul său s-a întâlnit cu un ţăran fără o mână (şoimanul Burcel care luptase alături de domnitor la Războieni) care ara de zor o movilă de pământ, în zi de duminică. Ţăranul a fost întrebat de domnitor de ce munceşte în zi de duminică, la care el a răspuns că nu are pământ şi că, pentru a-şi hrăni familia, trebuie să muncească din greu la fratele său care îi împrumută un plug şi un bou doar duminica pentru a-şi ara micul său ogor. Conform legendei, domnitorul Ştefan cel Mare i-a dat lui Burcel şase pungi cu galbeni pentru ca să-şi cumpere boi şi plug.
Femeia, care simbolizează Dacia Traiană, este prezentată cu ambele mâini ridicate deasupra capului rupând Pactul Ribbentrop-Molotov (1939) prin care s-a hotărât anexarea de către URSS a Basarabiei, uitându-se spre harta Moldovei cu cetăţile lui Ştefan cel Mare de pe malul Nistrului: Cetatea Hotin, Cetatea Soroca, Cetatea Orhei, Cetatea Tighina, Cetatea Albă şi Cetatea Chilia.
Grupul statuar format din trei cruci de pe Movilă reprezintă fie cele trei cruci de pe Golgota, fie Sfânta Treime, fie cele trei provincii româneşti, fie chiar cei trei luceferi ai Ortodoxiei: Sfântul Apostol Andrei - hramul paraclisului de la Mănăstirea "Ştefan cel Mare şi Sfânt", Constantin cel Mare - cel care oficializează creştinismul şi Ştefan cel Mare - cel care a apărat creştinismul, după căderea Constantinopolului sub turci (1453).
Movila lui Burcel este înscrisă în lista monumentelor istorice din România cu valoare memorială şi pe deasupra este şi "rezervaţie naturală botanică", protejată de lege.
Momentan este in constructie o biserica noua.
Hramul mănăstirii este sărbătoarea Sf. Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai), Întrucât împăratul bizantin Constantin cel Mare este cel care a legiferat Duminica ca zi de odihnă prin Edictul de la Milan (313), iar Ştefan cel Mare i-a dat şase pungi cu galbeni lui Burcel ca să-şi cumpere boi şi plug pentru a nu mai necinsti ziua de odihnă, Duminica.
duminică, 21 iunie 2009
Movila lui Burcel
Etichete:
cruci,
Mănăstirea de pe Movila lui Burcel,
Statuie,
Vaslui
joi, 18 iunie 2009
O iniţiere în Fotografie începe luni, 29 iunie 2009
Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi
vă invită să începeţi
luni, 29 iunie 2009, de la ora 18.00,
O INIŢIERE ÎN FOTOGRAFIE
cu Dan MITITELU.
Parcursul durează 20 x 2 ore, se desfăşoară luni şi joi, între orele 18.00 şi 20.00, iar preţul său de 100 lei trebuie să fie achitat integral de către fiecare participant până joi, 2 iulie a.c., la sediul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" din Parcul Copou (tel.: 0232-26.75.47).
vă invită să începeţi
luni, 29 iunie 2009, de la ora 18.00,
O INIŢIERE ÎN FOTOGRAFIE
cu Dan MITITELU.
Parcursul durează 20 x 2 ore, se desfăşoară luni şi joi, între orele 18.00 şi 20.00, iar preţul său de 100 lei trebuie să fie achitat integral de către fiecare participant până joi, 2 iulie a.c., la sediul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" din Parcul Copou (tel.: 0232-26.75.47).
Alte informaţii se află în: http://foto-grame.blogspot.com.
Temele parcursului
1. Introducere
2. Lumină
3. Ochi
4. Percepţie vizuală
5. Reguli de compoziţie
6. Aparate de fotografiat
7. Exponometrie
8. Timp - Diafragmă
9. Obiective fotografice
10. Flash-uri - Lămpi
11. Accesorii fotografice
12. Laborator clasic
13. Procesare digitală
14. Gestionare a imaginilor
15. Agenţii - Concursuri
16. Istorii fotografice
17. Fotografie românească
18. Etică - Legislaţie
19. Estetică fotografică
20. Portofolii personale
Note
1. Pentru cei nehotărâţi, la prima întâlnire a (par)cursului fotografic intrarea este liberă.
2. Toţi cei care au achitat o taxă pentru una din "iniţierile" anterioare pot participa gratuit la oricâte alte întâlniri din cadrul noilor parcursuri.
3. Participanţilor li se cere numai bunăvoinţă şi răbdare. Aparatele fotografice pot să lipsească. Inima şi mintea însă nu.
marți, 16 iunie 2009
Calul
Calul (Equus caballus) este un mamifer ierbivor copitat de mărime considerabilă, fiind una dintre cele şapte specii moderne ale genului Equus.
Calul domestic este un mamifer ce face parte din ordinul Perissodactylia, Familia Ecvideelor. Corpul este zvelt, iar gâtul este puternic şi poartă o coamă. Trunchiul, cu piept lat, se sprijină pe patru membre lungi, musculoase, puternice, terminate cu câte un deget învelit în copită. Incisivii sunt îndreptaţi oblic înainte. Deoarece se tocesc, pe suprafaţa incisivilor apar ornamentaţii, după care se apreciază vârsta animalului. Caninii sunt mici. Între canini şi premolari se afla bara cornoasă. Măselele sunt late, cu creste de smalţ. Este folosit pentru călărie şi dresaj (cai). (text Wikipedia)
vineri, 12 iunie 2009
joi, 11 iunie 2009
"Lanterna Magică" - proiecţii de fotografii în Parcul Copou
Expoziţia de fotografie "Fotovers" - la Ipoteşti
Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu"
Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi
Clubul Fotografilor
FOTOVERS
Expoziţie de fotografie
Tiberiu Apostol, Codrin Băleanu, Cristian Bălţătescu, Nicolae Iftimie,
Ionuţ Ignat, Ştefan Isarie, Lavana Kray, Tudor Manolache, Dan Mititelu,
Robert Nemţanu, Mădălina Toderaşcu, Octavian Tudose, Cristian Ţibu.
Vernisaj: sâmbătă, 13 iunie 2009, ora 12, sala "Horia Bernea",
Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" din Ipoteşti.
Expoziţia va putea fi vizitată în lunile iunie şi iulie 2009.
A 24-a întrevedere a clubului fotografilor Iasi
Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi
Clubul Fotografilor
A 24-a întrevedere
marţi, 16 iunie 2009, de la ora 18.00
Sumar
Din istoria fotografiei
Ansel Adams, Henri Cartier-Bresson, Donald McCullin, Alfred Eisenstaedt,
Elliott Erwitt, Ralph Gibson, Philippe Halsman, Yousuf Karsh, Josef Koudelka,
Irving Penn, Sebastiao Salgado, Aaron Siskind, Josef Sudek, Man Ray,
Hiroshi Watanabe, Brett Weston.
Din portofoliile
tuturor membrilor Clubului Fotografilor
Moderator: Ştefan Abageru
Următoarea întrevedere se va petrece marţi, 7 iulie 2009, de la ora 18.00.
Accesul în sală este permis doar persoanelor care fac parte din Clubul Fotografilor.
luni, 8 iunie 2009
vineri, 5 iunie 2009
joi, 4 iunie 2009
miercuri, 3 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postări (Atom)