duminică, 4 aprilie 2010

Lumina

Paştele este o sărbătoare religioasă creştină anuală ce comemorează învierea lui Iisus Hristos - conform tradiţiei creştine - Fiul lui Dumnezeu, care a biruit moartea.Paştele este sărbătoarea cea mai sfântă din calendarul creştin, urmată de Crăciun. Primele 2 zile de Paşti sunt recunoscute ca zile libere în majoritatea ţărilor de tradiţie creştină (inclusiv România), cu excepţia notabilă a Statelor Unite, unde este sărbătorită doar duminica Paştelui, nu şi lunea Paştelui.


Calculul datei de Paşte este cunoscut sub numele de păscălie (lat. computus). În timp au apărut pe lângă metodele tradiţionale şi unii algoritmi, precum cel realizat de matematicianul Carl Friedrich Gauss.


Elemente cum ar fi sosirea iepuraşului de Paşti sau căutarea ouălor colorate sunt obiceiuri asociate acestei sărbători şi sunt sărbătorite chiar şi de oamenii necreştini.


În calendarul creştin este considerată cea mai importantă sărbătoare. Potrivit Scripturii Creştine, la 3 zile după ce a murit crucificat, Iisus a înviat. Creştinii sărbătoresc Învierea Domnului în ziua de Paşti sau Duminica Paştelui. Săptămâna dinaintea Paştelui se numeşte Săptămâna Mare. (text Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu