joi, 28 mai 2009

Mac (glaucium corniculatum)

Denumirea: - populară: macşor, paparone, păpărune, mac sălbatic. - ştiinţifică: Glaucium corniculatum

Răspândirea geografică: în Asia şi Europa

Descrierea plantei: Rădăcină pivotantă. Tulpină erecte, simplă sau ramificată, dispers-sătos-paroasă, albăstrui-verde, înaltă de 15-30 cm. Frunze profund penat sectate cu segmente lacerat ascuţit dinţate, mai mult sau mai puţin păroase, cele superioare sesile, iar cele inferioare peţiolate. Flori solitare, portocalii, roşiatice sau roşii, la bază cu o pată neagră-liliachie, pedunchiulate, aşezate la subsuoara frunzelor, caliciul din 2 sepale păroase, corola din 4 petale libere, androceu, din numeroase stamine gălbui, gineceu cu ovar superior, cilindric, alungit, des alb păros, stigmat mai mult sau mai puţin sesil, bilobat cu 2 coarne. Fruct silicviform, foarte lung, setos păros. Seminţele numeroase, negre, hemisferice, reticulate.





Timpul de înflorire: iunie – august

Componentele plantei utilizate în terapeutică: din seminţe se extrage prin presare ulei folosit la fabricarea săpunului. Planta întreagă are utilizări terapeutice în medicina umană tradiţională. I se atribuie proprietăţi sedative şi diuretice. Folosită pentru tratarea bolilor nervoase.

Principii active: uz intern – empiric, pentru tratarea bolilor nervoase.

Modul de recoltare: întreaga plantă, partea aeriană şi rădăcina, se recolează în timpul înfloririi.

Modul de preparare: se usucă la umbră, de preferat în poduri acoperite cu tablă, în strat subţire. Se păstrează în pungi de hârtie sau saci de hârtie. (text Wikipedia)


A 23-a întrevedere a clubului fotografilor Iasi


Casa de Cultură "Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, b-dul Carol I, Parcul Copou

Clubul Fotografilor

A 23-a întrevedere

marţi, 2 iunie 2009, de la ora 18.00

Sumar


Din istoria fotografiei

Edward STEICHEN (1879-1973)

Din portofoliile membrilor Clubului Fotografilor

Ionuţ IGNAT şi Robert NEMŢANU


Moderator: Dan MITITELU


Următoarea întrevedere se va petrece marţi, 16 iunie 2009, de la ora 18.00.

Accesul în sală este permis doar persoanelor care fac parte din Clubul Fotografilor.

Expoziţia de fotografie "Cappadocia"

Iulian CIOBĂNAŞU şi Cătălin PÂRĂU

Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi, b-dul Carol I, Parcul Copou
Clubul Fotografilor


CAPPADOCIA
- inima Turciei -

Expoziţie de fotografie

Iulian CIOBĂNAŞU şi Cătălin PÂRĂU


Vernisajul: marţi, 2 iunie 2009, ora 19.30.
Expoziţia este deschisă în perioada 1 - 19 iunie a.c., între orele 9 şi 19.

miercuri, 27 mai 2009

Mersul Trenurilor

Căile Ferate Române (CFR) este compania naţională de transport feroviar a României. CFR administrează a patra reţea feroviară din Europa ca volum de pasageri şi marfă. Reţeaua este integrată semnificativ cu alte reţele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri şi marfă. CFR, ca instituţie, a fost fondată în 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în 1854.






În luna mai 2008, CFR a acumulat o datorie de 233 milioane Euro către furnizorii de energie electrică ENEL, Electrica, E.ON şi CEZ.



În anul 2006 lungimea simplă a liniilor aflate în exploatare era de 10.789 kilometri, şi lungimea desfasurată a acestora era de 20.677 kilometri. Deasemenea în acelaşi an au fost transportati 94.441 pasageri iar în anul 2007 numarul călătorilor care au preferat CFR-ul s-a situat la aproximativ 86 de milioane pasageri. Mărfurile transportate de către operatorul CFR MARFă în anul 2007 a fost de 68.772 mii tone.


Limita de viteză pentru toate trenurile din România este de 160 km/h, deşi singura rută pe care trenurile pot circula cu o asemenea viteză este Bucureşti - Constanţa. De asemenea, pe ruta Bucureşti - Câmpina se poate circula cu 140 km/h. În prezent, se lucrează la finalizarea reabilitării liniei Bucureşti - Constanţa, iar din septembrie 2007 au inceput lucrările pe ruta Câmpina - Braşov (după lucrări viteza maximă va fi de 160 km/h pe acea secţiune). Viteza medie a trenurilor (incluzând opririle în staţii), conform rapoartelor CFR din 2004, este:
  • 34,3 km/h pentru trenurile personale
  • 67 km/h pentru trenurile accelerate
  • 85 km/h pentru trenurile rapide
  • 87 km/h pentru trenurile Inter-City

În momentul de faţă, cea mai lungă rută (ca durată) din România este Oradea - Mangalia (913 km), rută care se face în sezonul de vară în 19 ore cu un tren rapid. Cea mai lungă rută pentru un tren Inter-City este Oradea - Bucureşti, călătorie terminată în 11 ore. (text Wikipedia)

vineri, 22 mai 2009

Chain bridge


Budapesta este capitala Ungariei. Este situată pe pe ambele maluri ale Dunării, care rezultă, că oraşul este format din două părţi. În partea de est a Dunării se află Pesta, care ocupă două treimi din suprafaţă, iar pe partea de vest se află Buda cealaltă treime a oraşului. Budapesta are cca. 1,7 milioane de locuitori (est. 1999). Cartierul Buda şi zona malurilor Dunării din Budapesta au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. (Text Wikipedia)

duminică, 17 mai 2009

Autobahn of Austria


The first Autobahn in Austria was the A1 West Autobahn from Salzburg to Vienna. Building started on order of Adolf Hitler during World War II as part of the Reichsautobahn system, however only 3 km had been completed by 1945. (text Wikipedia)

New Bridge (Bratislava)



New Bridge (The Movy Most) is an asymmetrical cable-stayed bridge over the Danube in Bratislava, which speeded up connection between Petrzalka and the rest of the city. Officially opened on August 26, 1972 as the second bridge over the Danube in Bratislava.
A special attraction is a flying saucer-like restaurant, called "UFO" (previously called Bystrica), on an 84.6 metre pylon of the bridge. The restaurant offers a good view over Bratislava.
New Bridge has 4 lanes for cars, and lanes for bikes and pedestrians on the sides.

vineri, 15 mai 2009

Cruce


Am demumit această fotografie Cruce dar cu cat o privesc mai mult i-aş spune Echilibru...
... şi se poate vedea atat cel fizic cat si cel psihic, spiritual.

miercuri, 13 mai 2009

Dievčatá (fetele)

A 22-a întrevedere a clubului fotografilor Iasi

Casa de Cultură "Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, b-dul Carol I, Parcul Copou

Clubul Fotografilor

A 22-a întrevedere

marţi, 19 mai 2009, de la ora 18.00

Sumar

Din istoria fotografiei

Seydou KEITA (1921-2001)


Din portofoliile membrilor Clubului Fotografilor

Alecsandra DRĂGOI şi Ecaterina ŞCHIOPU

Moderator: Radu ANECULĂESI

Următoarea întrevedere se va petrece marţi, 2 iunie 2009, de la ora 18.00.

Accesul în sală este permis doar persoanelor care fac parte din Clubul Fotografilor.

Pt inscrieri vizitati http://clubul-fotografilor.blogspot.com

marți, 12 mai 2009

Fotoimpresii din Mosonmagyaróvár (Ungaria)

Mosonmagyaróvár is a town in northwestern Hungary, county Győr-Moson-Sopron. The town lies close to the Austrian and Slovakian border and has a population of 30,200 inhabitants (as of 2004).
Mosonmagyaróvár is a combination of the towns Magyaróvár and Moson (Wieselburg). The town of Moson was the original capital of Moson County in the Kingdom of Hungary, but the county seat was moved to Magyaróvár during the Middle Ages. The two towns were combined in 1939. Due to the rather complex pronunciation Mosonmagyaróvár is also referred to as Móvár amongst locals and Moson by foreigners.

Dentistry appears to be by far the largest economical factor in Mosonmagyaróvár with approximately 150 clinics (surgeries) and 350 practicing dentists. Worldwide this is the highest number of dentists on the total population. The reason for this is found in the demand for low cost dentistry by Austrians, who have been crossing borders to Hungary for decades. With Vienna nearby, Mosonmagyaróvár is within easy reach and official Hungarian government figures show 160,000 Austrians cross the border yearly for dental care.


Due to this a whole dental tourism service industry has grown in Mosonmagyaróvár, not only including dentists, clinics and guided tour providers, but also the local hospitality industry lives off the dental factor. With the nearby international airports Bratislava and Vienna, Mosonmagyaróvár even attracts patients world wide, travelling as far as from the U.S. or Canada. (Text Wikipedia)

duminică, 10 mai 2009

Hai la joaca

Lebada (cisne)

...
"Lebăda albă cu-aripele-n vânturi
În cânturi
Se leagănă-n dor ;"
...
[Mihai Eminescu - Lebada]

Parcul Naţional Lunca Dunării (Austria) se întinde pe o suprafaţă de 9.300 ha, fiind regiunea de luncă de-a lungul Dunării cu păstrarea cea mai intactă a naturii din Europa Centrală. Parcul se are lăţimea maximă de 4 km, şi se întinde pe o lungime de 38 km, de la Viena până la graniţa cu Slovacia la locul de vărsare a râului March în Dunăre. Regiunea de luncă a fost declarat în anul 1996 parc naţional. (text Wikipedia)

sâmbătă, 9 mai 2009

FotoImpresii din Bratislava

Bratislava este capitala şi cel mai mare oraş din Slovacia şi are o populaţie de aproximativ 430.000 locuitori. Bratislava este situată pe Dunăre, aproape de graniţele Slovaciei cu Austria şi Ungaria şi destul de aproape de graniţa cu Republica Cehă. Se află la doar 60 de km de Viena. Oraşul are cea mai mare densitate a populaţiei din Europa centrală. Munţii Carpaţi încep pe teritoriul oraşului.
Castelul Bratislava este castelul principal din Bratislava, capitala Slovaciei.Clădirea masivă, cu turnuri în cele patru colţuri, este situată pe un deal stâncos relativ izolat, din Carpaţii Mici, chiar deasupra râului Dunărea, în mijlocul Bratislavei. Este o bijuterie a oraşului.Oferă o excelentă panoramă a Bratislavei, a Austriei, şi atunci când vremea este favorabilă, a Vienei şi Ungariei. Există multe legende legate de istoria castelului.


Dunărea traversează oraşul de la vest spre sud-est. Cursul Dunării mijlocii începe la Strâmtoarea Devin, situată în partea de vest a Bratislavei. Alte râuri sunt Morava, care formează graniţa de nord-vest a oraşului, şi se varsă în Dunăre la Devín, Dunărea Mică şi Vydrica, care se varsă în Dunăre în zona Karlova Ves.


Muzeul Naţional Slovac, fondat în 1961, îşi are sediul în Bratislava, pe malui Oraşului Vechi, împreună cu Muzeul de Istorie Naturală, care este una din subdiviziunile sale. Este cel mai mare muzeu şi cea mai mare instituţie culturală din Slovacia. Muzeul se ocupă de 16 muzee specializate, din Bratislava şi din afara ei.


O mare parte dintre turişti vizitează Bratislava o singură zi, şi numărul lor exact nu este cunoscut. Majoritatea turiştilor străini provin din Republica Cehă, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Austria, Franţa, Statele Unite, Japonia şi Ungaria.


Numele actual, Bratislava, datează din 1837, când eruditul slavist Pavel Jozef Šafárik a reconstruit o variantă a lui, din nume mai vechi, considerând că erau derivate din numele conducătorului Boemiei Bretislav I. Numele a fost folosit iniţial de către membrii mişcării naţionale slovace în 1844, ca Bratislav. După primul război mondial, unii reprezentanţi non-slovaci ai oraşului au încercat să-l redenumească „Wilson City”, în onoarea preşedintelui american Woodrow Wilson, şi pentru a evita încorporarea acestuia în Cehoslovacia. Propunerea a fost respinsă, şi numele oficial al oraşului a devenit Bratislava în martie 1919, după ce oraşul a ajuns să facă parte din Cehoslovacia. (text Wikipedia)



joi, 7 mai 2009

Empty Seats


...
Se joacă, dragii mei,
Tragedia dragostei
În faţa scaunelor goale.
Murim şi nimeni nu se uită la noi,
Actorii turbează pe scândura goală
Şi poate ca de-atâta singurătate
În sălile în care joacă
Ei încep să ia în serios
Rolurile din tragedia dragostei.
...
(Adrian Paunescu - Iubiţi-vă pe tunuri)

Teodor Radu PANTEA - Expoziţia de fotografie "PromoStress"


Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iaşi, b-dul Carol I, Parcul Copou
Clubul Fotografilor

PromoStress
Expoziţie de fotografie

dr. Teodor Radu PANTEA
EFIAP/bronze, PSA**, EH.ISF

Vernisajul se va desfăşura sâmbătă, 9 mai 2009, de la ora 17.00.
Expoziţia este deschisă în perioada 9 - 31 mai a.c., între orele 9 şi 19.


Notă:
Domnul Teodor Radu PANTEA (n. 1953), lector la Universitatea din Oradea, la Facultatea de Arte Vizuale, disciplina "Tehnici foto", a obţinut titlul de doctor în istorie, cu tema: "Mişcarea fotografică din România - Saloanele de artă fotografică din perioada 1945 - 2003".
În ultimii 30 de ani, a participat la sute de saloane internaţionale şi naţionale de artă fotografică, unde a obţinut nenumărate premii şi distincţii.
Alte informaţii se pot găsi în:
http://www.terapan.ro,
http://www.terapan.ro/promostress/index.html,
http://www.photomagazine.ro/photomagazine/revista.php?categ=artisti&c=12.

Shadows