Castelul Bratislava este castelul principal din Bratislava, capitala Slovaciei.Clădirea masivă, cu turnuri în cele patru colţuri, este situată pe un deal stâncos relativ izolat, din Carpaţii Mici, chiar deasupra râului Dunărea, în mijlocul Bratislavei. Este o bijuterie a oraşului.Oferă o excelentă panoramă a Bratislavei, a Austriei, şi atunci când vremea este favorabilă, a Vienei şi Ungariei. Există multe legende legate de istoria castelului.
Dunărea traversează oraşul de la vest spre sud-est. Cursul Dunării mijlocii începe la Strâmtoarea Devin, situată în partea de vest a Bratislavei. Alte râuri sunt Morava, care formează graniţa de nord-vest a oraşului, şi se varsă în Dunăre la Devín, Dunărea Mică şi Vydrica, care se varsă în Dunăre în zona Karlova Ves.
Muzeul Naţional Slovac, fondat în 1961, îşi are sediul în Bratislava, pe malui Oraşului Vechi, împreună cu Muzeul de Istorie Naturală, care este una din subdiviziunile sale. Este cel mai mare muzeu şi cea mai mare instituţie culturală din Slovacia. Muzeul se ocupă de 16 muzee specializate, din Bratislava şi din afara ei.
O mare parte dintre turişti vizitează Bratislava o singură zi, şi numărul lor exact nu este cunoscut. Majoritatea turiştilor străini provin din Republica Cehă, Germania, Regatul Unit, Italia, Polonia, Austria, Franţa, Statele Unite, Japonia şi Ungaria.
Numele actual, Bratislava, datează din 1837, când eruditul slavist Pavel Jozef Šafárik a reconstruit o variantă a lui, din nume mai vechi, considerând că erau derivate din numele conducătorului Boemiei Bretislav I. Numele a fost folosit iniţial de către membrii mişcării naţionale slovace în 1844, ca Bratislav. După primul război mondial, unii reprezentanţi non-slovaci ai oraşului au încercat să-l redenumească „Wilson City”, în onoarea preşedintelui american Woodrow Wilson, şi pentru a evita încorporarea acestuia în Cehoslovacia. Propunerea a fost respinsă, şi numele oficial al oraşului a devenit Bratislava în martie 1919, după ce oraşul a ajuns să facă parte din Cehoslovacia. (text Wikipedia)
No entiendo mucho lo que nos cuentas pero tu fotograía es universal... Magnifico reportaje
RăspundețiȘtergereSaludos